Seyidov: Verenigde Staten geven wederzijds vertrouwen en strategische samenwerking met Azerbeidzjan een klap

Azerbeidzjaanse burgers vinden Sectie 907 van de Freedom Support Act, die de Amerikaanse hulp aan Azerbeidzjan beperkt, oneerlijk, vertelde Samad Seyidov, hoofd van de werkgroep van de Milli Majlis van Azerbeidzjan voor interparlementaire betrekkingen met de Verenigde Staten, voorzitter van de parlementaire commissie voor internationale betrekkingen en interparlementaire relaties, aan Report.az.

Volgens hem hebben de Verenigde Staten niet alleen een slag toegebracht aan het wederzijdse vertrouwen, maar ook aan de strategische samenwerking met Azerbeidzjan.

“Ik wil u eraan herinneren dat Sectie 907 in oktober 1992 werd aangenomen, een paar maanden na de genocide in Khojaly. Daarom beschouwen we dit amendement als uiterst oneerlijk. Iedere burger van Azerbeidzjan weet van dit onrecht,” zei hij.

Seyidov merkte op dat de Verenigde Staten de sectie jarenlang niet hebben ingetrokken en alleen de werking ervan hebben opgeschort.

“Het bleek dat het herstel van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan een ‘rode lijn’ was voor Amerikaanse senatoren. Zodra we onze soevereiniteit hadden hersteld en de vlag in Khankandi hadden gehesen, leken politici aan de andere kant van de oceaan iets waardevols te hebben verloren,” zei Seyidov.

De afgevaardigde benadrukte dat Amerikaanse congresleden nooit geïnteresseerd zijn geweest in stabiliteit in de regio en dat ook niet zullen zijn.

“De werkgroep voor interparlementaire betrekkingen tussen Azerbeidzjan en de Verenigde Staten zal ook alle nodige stappen ondernemen gezien de huidige situatie,” zei de politicus.

Op 15 november keurde het Hogerhuis van het Amerikaanse Congres wetsvoorstel S.3000 goed, dat voorziet in het afzien van bevoegdheden met betrekking tot hulp aan Azerbeidzjan, waarmee een duidelijk onvriendelijke stap ten opzichte van het land wordt gezet.

De wet, op initiatief van senator Peters, gaat uit van een onwil om het effect van Sectie 907 met betrekking tot Bakoe op te schorten.

Volgens Sectie 907 van de Freedom Support Act was het de Amerikaanse regering verboden om bijstand te verlenen aan officiële structuren van Azerbeidzjan.

Sectie 907 wordt sinds 2002 jaarlijks opgeschort door de president van de VS.

Voordat het besluit van kracht wordt, moet het worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en ondertekend door de president.