Tahir Mirkishili: Armenië moet zich niet bemoeien met interne aangelegenheden van Azerbeidzjan

Armenië moet zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Azerbeidzjan, zei lid van de Azerbeidzjaanse delegatie in de Parlementaire Vergadering (PA) van de OVSE Tahir Mirkishili, meldt Report.az.

Hij sprak over de grootschalige herstel- en wederopbouwprojecten die Azerbeidzjan uitvoert in de gebieden die bevrijd zijn van de bezetting, waardoor duizenden voormalige binnenlandse ontheemden uit Azerbeidzjan geleidelijk naar hun huizen kunnen terugkeren.

De parlementariër benadrukte dat herstel, wederopbouw en re-integratie na conflicten de belangrijkste prioriteit voor Azerbeidzjan zijn.

“Dit omvat ook de re-integratie van etnische Armeniërs die in de door het conflict getroffen Azerbeidzjaanse gebieden wonen als gelijkwaardige burgers. Dit is een zuiver intern proces, dat moet worden geregeld door de grondwet van Azerbeidzjan en relevante internationale documenten, die wij steunen. Azerbeidzjan is vastbesloten om vooruitgang te boeken bij de inspanningen om etnische Armeniërs te re-integreren en voert daartoe een rechtstreekse dialoog,” zei Mirkishili.

Hij benadrukte dat de Azerbeidzjaanse regering haar speciale vertegenwoordiger voor de dialoog met etnische Armeniërs heeft aangesteld en dat zijn eerste ontmoeting met lokale Armeniërs plaatsvond op 1 maart 2023 in de Azerbeidzjaanse stad Khojaly.

“De regering van Azerbeidzjan heeft onlangs voorgesteld om regelmatig besprekingen te houden in Bakoe. Dit proces stuit echter op verzet en inmenging van Armenië. Dit land moet ophouden zich met het proces te bemoeien en zich onthouden van acties en verklaringen die schadelijk zijn voor de inspanningen om te re-integreren. Azerbeidzjaanse zijde verwacht van de internationale gemeenschap steun voor een rechtstreekse dialoog met de lokale Armeense inwoners van de regio Karabach in Azerbeidzjan,” voegde Tahir Mirkishili eraan toe.