Toespraak van Azerbeidzjaanse president over neokolonialisme circuleert als officieel VN-document

De toespraak van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev tot de deelnemers van de internationale conferentie met als thema “Neocolonialism: Human Rights Violations and Injustice”, die op 20 oktober in Bakoe werd gehouden, is verspreid als een officieel document van de Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad, zo meldt Report.az.

“Azerbeidzjan is zeer bezorgd over de voortzetting van het kolonialisme en de toenemende tendensen van de opkomende manifestaties ervan in de 21e eeuw. Hoewel er bijna 70 jaar is verstreken sinds de Conferentie van Bandung, zijn er landen die nog steeds kolonialisme bedrijven. Eén van die landen, en wel het belangrijkste, is Frankrijk.

Over het geheel genomen werden de meeste bloedige misdaden in de geschiedenis van het kolonialisme van de mensheid juist door Frankrijk begaan. Frankrijk bezette tientallen landen in Afrika, Zuidoost-Azië, de Stille Oceaan en Latijns-Amerika, plunderde hun rijkdommen en onderdrukte hun volkeren jarenlang, en beging talloze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Franse strijdkrachten onderwierpen honderdduizenden burgers aan genocide op grond van hun etnische en religieuze overtuiging,” zei president Ilham Aliyev in zijn toespraak.

“Frankrijk behoort wereldwijd tot de koplopers wat betreft het gebruik van landmijnen. Alleen al in Algerije werden meer dan 5 miljoen landmijnen geplaatst. Als gevolg hiervan behoort Algerije, net als Azerbeidzjan, tot de top van landen in de wereld die het meest te lijden hebben onder mijnexplosies. Vlak achter Frankrijk volgt op die lijst zijn nauwe bondgenoot Armenië. In slechts drie jaar tijd zijn ongeveer 340 Azerbeidzjanen het slachtoffer geworden van de mijnen die Armenië in de voorheen bezette gebieden van Azerbeidzjan heeft gelegd. Onder hen zijn ook burgers. Een van de redenen waarom deze twee landen zo nauw met elkaar verbonden zijn, is hun gewoonte om hun toevlucht te nemen tot mijnterrorisme,” merkte het staatshoofd op.

“Als voorzitter van de Niet-gebonden Beweging steunt Azerbeidzjan de volkeren die tegen het kolonialisme vechten en zichzelf willen bevrijden. Uw deelname aan de ministeriële bijeenkomst in Bakoe op 6 juli 2023, in het kader van het voorzitterschap van Azerbeidzjan in de Niet-gebonden Beweging, vervolgens op 22 september op het hoofdkwartier van de Algemene Vergadering van de VN in New York, en vandaag opnieuw in Bakoe, op een evenement gewijd aan de strijd tegen het kolonialisme, de gevolgen ervan en het neokolonialisme, dat van bijzonder belang is voor de mensheid, is een levendige manifestatie van de steun die Azerbeidzjan als voorzitter van de Niet-gebonden Beweging aan die zaak geeft,” benadrukte de Azerbeidzjaanse president.

De verspreiding van de toespraak van president Ilham Aliyev als een officieel document van de Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad is een duidelijk teken van de grote waardering van de internationale gemeenschap voor de belangrijke rol die de Azerbeidzjaanse president en het land spelen in internationale processen, waaronder de bijdrage van het land aan het mobiliseren van collectieve inspanningen in de strijd tegen het kolonialisme en het produceren van nieuwe ideeën en initiatieven die gericht zijn op het waarborgen van de welvaart van de mensheid en het nalaten van een nieuwe “kolonialismevrije wereld” aan toekomstige generaties.