Tripartiete vergadering was openhartig en inhoudelijk – voorzitter EU-Raad

Onze gedachtewisseling was opnieuw openhartig, eerlijk en inhoudelijk, zei Charles Michel, de voorzitter van de Raad van de Europese Unie op een persconferentie na de ontmoeting met de president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev en de premier van de Republiek Armenië Nikol Pashinyan in Brussel op 15 juli, meldt APA.

“Ik moedigde hen aan om verdere moedige stappen te zetten om beslissende en onomkeerbare vooruitgang te boeken op het normalisatiespoor. Ook al vond onze ontmoeting plaats in de context van toenemende spanningen op het terrein, wat zorgwekkend is,” zei hij.

Charles Michel benadrukte dat alle punten op de agenda waren besproken.

Bovendien komen de standpunten over het herstel van de spoorwegverbindingen tussen Azerbeidzjan en Armenië dichterbij, zei Charles Michel, de voorzitter van de Raad van de Europese Unie op een persconferentie na de ontmoeting met de president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev en de premier van de Republiek Armenië Nikol Pashinyan in Brussel op 15 juli.

Charles Michel benadrukte dat de EU bereid is om een financiële bijdrage in deze richting te leveren.

“De afgelopen twee maanden hebben de partijen duidelijke vooruitgang geboekt in de besprekingen over het openstellen van de transport- en economische betrekkingen in de regio. We hebben gesproken over toekomstige vervoersregelingen die de beginselen van soevereiniteit, jurisdictie en wederkerigheid respecteren. De aanleg van spoorwegverbindingen moet onmiddellijk worden uitgevoerd. De EU zou bereid zijn om financiële bijdragen te leveren. Sommige details moeten nog worden verduidelijkt, maar de standpunten over dit onderwerp komen dichterbij en opties worden actief onderzocht,” zei Charles Michel.