Vooraanstaande internationale organisaties en landen verklaren verkiezingen in Karabach niet te erkennen

Toonaangevende internationale organisaties en veel landen over de hele wereld hebben verklaard dat ze de zogenaamde “presidentsverkiezingen” van Armeense separatisten in Khankandi veroordelen en niet erkennen.

Volgens Report.az stonden op de lijst van organisaties die de verkiezingen niet erkenden de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), de Organisatie van Turkse Staten (OTS), evenals de Europese Unie, de Raad van Europa en landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Hongarije, Roemenië, Pakistan, Türkiye, Georgië, Oekraïne, Moldavië en anderen.

De Britse ambassadeur Fergus Auld wees op het belang van de principes en normen van het internationaal recht: “Wij steunen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan.”

Europese landen zoals Hongarije, Roemenië en Moldavië legden ook soortgelijke verklaringen af over de onwettigheid van de acties van de separatisten.

Nabila Massrali, woordvoerder Buitenlandse Zaken van de EU, voegde eraan toe dat de EU, rekening houdend met de zogenaamde “verkiezingen” in Khankandi, nogmaals verklaart dat zij het grondwettelijke en wettelijke kader waarin deze plaatsvonden niet erkent. Daarnaast wees de EU op het belang van het verenigen van de Armeniërs in Karabach rond “een leiderschap dat in staat en bereid is om resultaatgerichte besprekingen te voeren met het officiële Bakoe.”

De Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) riep de wereldgemeenschap op om effectieve maatregelen te nemen om “destructieve stappen” te voorkomen. Ook vertegenwoordigers van de Raad van Europa, de Parlementaire Vergadering van Turkse Staten en andere internationale structuren verklaarden de “verkiezingen” niet te erkennen.

Iran heeft de “verkiezingen” niet direct veroordeeld, maar in antwoord op een vraag hierover op de persconferentie van gisteren, verklaarde een officiële vertegenwoordiger van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken volledige steun te geven aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan en Karabach te erkennen als een ondeelbaar deel van het land.

Lijst van landen en organisaties die de “verkiezingen” in Khankandi onwettig hebben verklaard:

Europese Dienst voor extern optreden (EDEO)

Raad van Europa

Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC)

Organisatie van Turkse Staten (OTS)

Parlementaire Vergadering van Turkse Staten (TURKPA)

Türkiye

VERENIGDE STATEN

Groot-Brittannië

Oekraïne

Georgië

Moldavië

Roemenië

Hongarije

Pakistan

Oezbekistan