VS: Directe dialoog sleutel tot duurzame vrede in zuidelijke Kaukasus

De VS blijven geloven dat een directe dialoog de sleutel is tot het bereiken van een duurzame en waardige vrede in de zuidelijke Kaukasus, zei de hoofdwoordvoerder van het State Department, Vedant Patel.

Hij maakte deze opmerkingen tijdens een reguliere briefing op 7 juni, meldt Caliber.Az op basis van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In zijn commentaar op de vooruitzichten van de komende besprekingen tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië in Washington, merkte Patel op dat hij ernaar uitziet om als gastheer op te treden voor een nieuwe gespreksronde.

“We kijken uit naar de volgende gespreksronde in Washington, nu de partijen blijven streven naar een vreedzame toekomst in de zuidelijke Kaukasus. U hebt de minister en anderen hierover horen spreken. We blijven geloven dat een directe dialoog de sleutel is tot het bereiken van een duurzame en waardige vrede,” zei hij.

Ter herinnering: de gesprekken tussen de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov en zijn Armeense ambtgenoot Ararat Mirzoyan vonden plaats op 1-4 mei 2023 in het Amerikaanse Arlington, Virginia.

De ministers van Buitenlandse Zaken ontmoetten elkaar eerst bilateraal en kregen later gezelschap van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Later, op 3 mei, hadden de Armeense en Azerbeidzjaanse ministers van Buitenlandse Zaken nog een ontmoeting met bemiddeling van de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president, Jake Sullivan.

Als resultaat van de gesprekken zei Blinken dat een vredesakkoord tussen Azerbeidzjan en Armenië binnen handbereik lag.