VS weigert Armeense vertrek uit Azerbeidzjan’s Karabach “etnische zuivering” te noemen

De VS zouden Azerbeidzjan en Armenië aanmoedigen om terug te keren naar vredesbesprekingen om de resterende kwesties te bespreken en uiteindelijk op te lossen, aldus Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een briefing op 2 oktober, aldus Trend.

Over de situatie in Karabach zei Miller dat de VS de VN-missie in de regio verwelkomt, waarbij hij opmerkte dat de VS beschuldigingen van etnische zuivering, genocide en andere wreedheden serieus neemt.

Hij wees erop dat Azerbeidzjan heeft verzekerd dat de rechten en zekerheden van etnische Armeniërs in Karabach beschermd zullen worden.

De VN-missie is op 1 oktober aangekomen in Karabach in Azerbeidzjan. Het doel van de missie is om vertrouwd te raken met de situatie ter plaatse en de humanitaire behoeften van de bewoners vast te stellen. De missie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende VN-organisaties.

In de verklaring van vandaag ontkracht de VN-missie de beweringen van Armenië over de zogenaamde “etnische zuivering” in Karabach.

“Een VN-missie, geleid door Vladanka Andreeva, VN-coördinator in Azerbeidzjan, heeft op zondag 1 oktober de regio Karabach in Azerbeidzjan bezocht.

Vanuit Aghdam bezocht de missie de stad Khankendi, waar het team een ontmoeting had met de lokale bevolking en gesprekspartners en uit de eerste hand de situatie met betrekking tot gezondheidszorg en onderwijsvoorzieningen zag. In delen van de stad die het team bezocht, zagen ze geen schade aan civiele openbare infrastructuur, waaronder ziekenhuizen, scholen en woningen, of aan culturele en religieuze structuren. De missie zag dat de regering van de Republiek Azerbeidzjan voorbereidingen trof voor de hervatting van gezondheidsdiensten en enkele nutsvoorzieningen in de stad,” aldus de verklaring.