Vucic: Servië wil banden met Azerbeidzjan ontwikkelen

De Servische president Aleksandar Vucic heeft op 25 mei Azerbeidzjaanse parlementsvoorzitter Sahiba Gafarova ontmoet om de bilaterale betrekkingen, economische samenwerking en andere vormen van voor beide partijen voordelige samenwerking te bespreken.

“Servië is vastbesloten om te handelen naar verdere ontwikkeling en vooruitgang van de betrekkingen met het vriendelijke Azerbeidzjan in de periode die voor ons ligt ten voordele van al onze burgers,” schreef Vucic in een bericht op zijn Instagram profiel dat ook foto’s van de ontmoeting met Gafarova bevatte, meldt Tanjug.

Ter herinnering: in februari van dit jaar herhaalde de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev dat de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Servië zijn gebouwd op sterke vriendschap, wederzijds vertrouwen en begrip.

Aliyev sprak het vertrouwen uit dat “het Azerbeidzjaans-Servische strategische partnerschap en onze wederzijds voordelige samenwerking op politiek, economisch-commercieel, energie-, transport-logistiek, defensie- en ander gebied zich dynamisch zullen blijven ontwikkelen”.

Azerbeidzjan en Servië onderhouden strategische partnerschapsbetrekkingen op alle gebieden.

Zij steunen de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de landen op basis van de normen en beginselen van het internationaal recht. In februari 2013 is de ontwerp-resolutie over de naleving van het internationaal recht en de vreedzame regeling van het Armeens-Azerbeidzjaanse Nagorno-Karabach-conflict op de agenda van het Servische parlement gezet.

Bilaterale vriendschappelijke betrekkingen en samenwerking komen ook tot uiting in multilaterale platforms binnen internationale organisaties. Een voorbeeld hiervan is de wederzijdse steun van landen binnen internationale organisaties voor hun standpunten op basis van de normen en beginselen van het internationaal recht.

Er zij op gewezen dat Azerbeidzjan en Servië op 10-11 oktober 2021 in Belgrado een evenement op hoog niveau hebben georganiseerd ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de Niet-Gebonden Beweging. De succesvolle uitvoering van dit grootschalige evenement, dat wordt bijgewoond door hooggeplaatste vertegenwoordigers van ongeveer 120 landen en internationale organisaties, is een duidelijk voorbeeld van gezamenlijke samenwerking tussen Azerbeidzjan en Servië.