Waarnemend adjunct-minister van Buitenlandse Zaken van de VS op de hoogte van de opzettelijke escalatie van de situatie in de regio door Armenië

De minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse waarnemend assistent-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische zaken, Yuri Kim.

Tijdens het telefoongesprek bespraken de partijen de bilaterale samenwerkingsagenda tussen Azerbeidzjan en de VS, kwesties die voortvloeien uit het proces van normalisatie van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië en de situatie in de regio.

Minister Jeyhun Bayramov merkte op dat Armenië de situatie in de regio opzettelijk laat escaleren onder verschillende voorwendselen, waarbij het claims als “blokkade” en “humanitaire crisis” in de regio verspreidt, wat het vredesproces belemmert. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte ook dat de aanhoudende aanspraken van Armenië op de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan, de weigering van Armenië om de Armeense strijdkrachten volledig van het grondgebied van Azerbeidzjan terug te trekken en de inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Azerbeidzjan onaanvaardbaar zijn.

FM Bayramov herinnerde eraan dat Armenië doorgaat met zijn provocaties tegen de Lachin grenscontrolepost die Azerbeidzjan op zijn soevereine grondgebied heeft opgericht, maar desondanks schept Azerbeidzjan voorwaarden voor de doorgang van Armeense ingezetenen in beide richtingen.

De minister zei dat ondanks het voorstel van Azerbeidzjan om de weg Aghdam-Khankendi en andere alternatieve routes voor het vervoer van goederen te gebruiken, de obstakels en het verhinderen van het vervoer van goederen door het blokkeren van de wegen door Armenië opnieuw bewijzen dat de beschuldigingen over de “blokkade” en de “humanitaire situatie” politieke manipulatie zijn.

Tijdens het telefoongesprek wisselden de partijen ook van gedachten over andere kwesties van wederzijds belang.

Referentie: Azertag.az