Wereldmedia: Ocampo schreef anti-Azerbeidzjaans rapport over Garabagh zonder het te bezoeken

Het “deskundigenadvies” van de ex-aanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno Ocampo over de zogenaamde “genocide” op de Armeense inwoners van Garabagh werd in slechts negen dagen opgesteld zonder zelfs maar een bezoek te brengen aan de plaats waar deze “genocide” zou plaatsvinden, zo meldt Report.az via EU Today.

De reactie op de mening van Ocampo door internationaal rechtsexpert Rodney Dixon KC van het Britse Temple Garden Chambers trok de aandacht van vele internationale media, waaronder EU Today, Wprost, Sofiaglobe, Jauns, Telegraf, Informator, Focus, Unian en anderen.

Ocampo nam in 2012 ontslag als aanklager van het ICC en sindsdien hebben de wereldmedia zijn naam alleen genoemd in de context van corruptieschandalen en het toedekken van de belangen van criminelen, waardoor zijn woorden geen gewicht hebben.

Rodney Dixon is een van degenen die dit begrepen heeft en op Ocampo’s artikel heeft gereageerd.

Dixons juridische beoordeling van het advies van Moreno Ocampo bevat vijf belangrijke opmerkingen die het gebrek aan geloofwaardigheid en de ongefundeerde aard van de beschuldigingen die erin staan, aantonen, merkt EU Today op.

De expert komt met verschillende argumenten waarom het document geen serieuze overweging waard is, maar de belangrijkste is dat er vanuit het oogpunt van internationaal recht in dit geval geen sprake kan zijn van genocide.

Het Griekse agentschap Themanews wijst op zijn beurt op een ander belangrijk punt dat Dixon benadrukt, namelijk dat Ocampo’s beoordeling “overduidelijk selectief is in de ‘feiten’ waarnaar het verwijst”. Ocampo spreekt van een fictieve “genocide” terwijl hij opzettelijk verzuimt om het bestaan van een andere humanitaire aanvoerweg, de Aghdam-Khankandi, te vermelden.

Volgens het Letse Jauns sloeg Armenië geen acht op de woorden van een vooraanstaand expert in internationaal recht en vroeg het op 11 augustus de VN-Veiligheidsraad om een spoedvergadering over het onderwerp, verwijzend naar het rapport van Ocampo dat Dixon onwaar noemt.

De artikelen over het bevooroordeelde rapport van Ocampo werden ook gepubliceerd in de Oekraïense, Georgische, Bulgaarse, Poolse, Litouwse en Moldavische media.