West-Azerbeidzjaanse gemeenschap dringt er bij Armenië op aan dialoog over repatriëring te starten

De West-Azerbeidzjaanse gemeenschap heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de valse beschuldigingen van de Armeense premier Nikol Pashinyan veroordeelt.

“Wij, de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap, de organisatie die de uit Armenië verdreven Azerbeidzjanen vertegenwoordigt en pleit voor hun recht op terugkeer, veroordelen ten zeerste de valse beschuldigingen van premier Nikol Pashinyan van Armenië,” citeert Caliber.Az de gemeenschap in de verklaring.

“Zoals duidelijk werd uit de videobeelden van de persconferentie van 25 juli 2023, die een paar dagen geleden gepubliceerd werden, maakte premier Pashinyan een ongegronde en tegenstrijdige bewering over een vrijwillig vertrek van Azerbeidzjanen uit Armenië en de betaling van compensatie. Allereerst moet worden opgemerkt dat “compensatie” erkenning van wangedrag en verlies impliceert, wat in tegenspraak is met de bewering van een vrijwillig vertrek. Als de massale uittocht echt vrijwillig was, waarom zou er dan compensatie worden aangeboden? Ten tweede weerleggen we categorisch de bewering dat Azerbeidzjanen die uit Armenië zijn verdreven enige vorm van compensatie hebben ontvangen in ruil voor het afzien van hun recht op terugkeer,” aldus de gemeenschap.

“Als gemeenschap die zwaar heeft geleden onder de gedwongen verdrijving, houden wij voet bij stuk in onze eis om terug te mogen keren naar ons voorouderlijk land in Armenië.”

“De genoemde beschuldigingen zijn de zoveelste poging van de Armeense premier om de waarheid te verdraaien en de verantwoordelijkheid te ontlopen voor het onrecht dat Armenië onze gemeenschap heeft aangedaan. De ongegronde beweringen van de Armeense regering maken de pijn van de verdreven Azerbeidzjanen alleen maar erger en bemoeilijken de weg naar vrede en verzoening nog meer. De weigering van de Armeense regering om de verwezenlijking van het universeel erkende recht van de verdreven Azerbeidzjanen om naar hun huizen terug te keren mogelijk te maken, laat zien hoe onoprecht ze zijn in hun bewering dat ze zich inzetten voor democratische waarden en mensenrechten. Deze weigering van de kant van Armenië bewijst ondubbelzinnig dat Armenië Azerbeidzjan-fobische etnische discriminatie toepast en een beleid voert van geen nationale minderheid, geen probleem,” luidt de verklaring.

“We dringen er bij Armenië op aan om zich te laten inspireren door Azerbeidzjan, dat in een belangrijke stap de veilige terugkeer van etnische Armeniërs naar de regio Karabach in Azerbeidzjan mogelijk maakte na het einde van het conflict in 2020. Armenië moet hetzelfde niveau van respect voor mensenrechten en internationaal recht tonen en het recht van Azerbeidzjanen die uit Armenië zijn verdreven mogelijk maken om veilig en waardig naar hun huizen terug te keren.”

“Wij eisen dat de regering van Armenië stopt met het verspreiden van valse beschuldigingen en een zinvolle dialoog aangaat met onze Gemeenschap om de legitieme zorgen van de uit Armenië verdreven Azerbeidzjanen aan te pakken,” aldus de verklaring.