West-Azerbeidzjaanse gemeenschap hekelt politisering van mensenrechtenkwestie door VN-deskundigen

De West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap heeft de bevooroordeelde verklaring van de VN-deskundigengroep inzake mensenrechten van 7 augustus veroordeeld.

De gemeenschap merkt op dat de inhoud van de verklaring, die vergezochte uitdrukkingen als “blokkade” en “humanitaire crisis” bevat, aanleiding geeft om te zeggen dat de VN-deskundigen absoluut niet op de hoogte zijn van de kwestie waarover ze een mening geven, aldus Azertag.az.

Volgens de VN-gedragscode voor mensenrechtendeskundigen (Code of Conduct) moeten al hun uitspraken gebaseerd zijn op feiten, bewijs en betrouwbare bronnen. De gemeenschap betreurt het dat deskundigen, die de gedragscode hebben geschonden, het slachtoffer zijn geworden van de anti-Azerbeidzjaanse campagne die onlangs door sommige kringen is gevoerd.

De gemeenschap roept VN-deskundigen op om onafhankelijk en onpartijdig te blijven, in overeenstemming met de gedragscode. De gemeenschap, als organisatie die West-Azerbeidzjanen verenigt die door Armenië van hun geboortegrond zijn gedeporteerd, maar die nog niet de aandacht van de internationale gemeenschap, inclusief de VN, hebben getrokken, benadrukt dat dubbele standaarden en politisering van de mensenrechtenkwestie onaanvaardbaar zijn.

Het feit dat in de verklaring van de VN-mensenrechtendeskundigen verschillende onnodige politieke boodschappen zijn opgenomen, geeft eens te meer aan dat zij hun mandaat hebben overschreden en instructies van buitenaf hebben ontvangen. In dit verband roept de gemeenschap de VN-deskundigen op om het systeem van mensenrechtenmandaathouders niet in diskrediet te brengen.

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan roept de VN-deskundigen op om de soevereiniteit en territoriale integriteit van staten te respecteren en geen onjuiste terminologie en toponiemen te gebruiken.