Zafar Sirakaya: Azerbeidzjanen verdreven uit Armenië hebben recht om terug te keren naar hun huizen

“Volgens artikel 13 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben Azerbeidzjanen die uit Armenië zijn verdreven het recht om naar hun huizen terug te keren,” zei vicevoorzitter van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling van Türkiye (AK Partij), lid van de Grote Nationale Assemblee, Zafar Sirakaya, op het internationale evenement met als thema “Zorgen voor de veilige en waardige terugkeer van ontheemde Azerbeidzjanen uit Armenië: Wereldwijde context en een rechtvaardige oplossing,” meldt Report.az.

Het parlementslid bracht hulde aan de nagedachtenis van de nationale leider van het Azerbeidzjaanse volk, Heydar Aliyev, wiens 100e verjaardag dit jaar wordt gevierd, en sprak over de onverbrekelijke broederlijke betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Türkiye en zei dat deze betrekkingen van groot belang zijn voor de vrede in de regio.

De spreker herinnerde aan de zware humanitaire gevolgen van het voorbije conflict voor de bevolking van Azerbeidzjan en wees met verdriet op de verdrijving van Azerbeidzjanen uit Armenië en de vernietiging van Azerbeidzjaans cultureel erfgoed in dit land.

De plaatsvervangend voorzitter van de AK Partij zei dat met de bevrijding van het land van Azerbeidzjan er een gunstige gelegenheid is voor blijvende vrede in de regio.

Sirakaya merkte op dat het tijd is om de pijnlijke bladzijde uit het verleden te sluiten en naar de toekomst te kijken, en hij sprak zijn steun uit voor de vredesinspanningen van Azerbeidzjan.