Zangezur-corridor weerspiegelt intercontinentale belangstelling, zegt Azerbeidzjaanse ambtenaar

Ramil Usubov, secretaris van de Azerbeidzjaanse Veiligheidsraad, heeft gezegd dat de Zangezur-corridor niet alleen de strategische belangen van Azerbeidzjan weerspiegelt.

Hij maakte deze opmerkingen in een artikel dat in de officiële pers werd gepubliceerd, aldus het rapport.

“Tegelijkertijd kan de zogenaamde Midden-corridor de veiligste doorgangsroute tussen China en Europa worden. Alleen de winst die de landen in deze regio na de uitvoering van het project zullen boeken, toont aan hoe belangrijk de Zangezur-corridor op wereldschaal is,” merkte Usubov op.

Volgens Caspian News wordt verwacht dat de Zangazur-corridor een impuls zal geven aan de groeiende wederzijdse handelsvolumes tussen Europa en Azië. De doorgang zal de verbinding herstellen tussen het vasteland van Azerbeidzjan en zijn zuidwestelijke exclave Nachchivan, met een verdere uitloper naar de Turkse markt.

De Zangazur-corridor is een van de grootste bouwprojecten in zijn soort in de zuidelijke Kaukasus en zal naar verwachting veel economische voordelen opleveren voor de regio.

Azerbeidzjan is actief bezig met het herstel van de vitale spoorlijn Horadiz-Aghband, die zich uitstrekt tot de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan in het district Zangilan, als integraal onderdeel van de Zangazur-corridor. Het project wordt in drie fasen uitgevoerd en is 110,4 kilometer lang. De spoorweg zal naar verwachting ergens in 2023 in gebruik worden genomen.

De Azerbeidzjaanse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat regionale vervoersprojecten zoals de Zangazur-corridor vrede en samenwerking kunnen bevorderen en nieuwe zakelijke kansen kunnen creëren. Volgens sommige analisten zal de corridor een essentiële schakel vormen in de Oost-West- en Noord-Zuid-vervoerscorridors die alle regionale landen ten goede zal komen en zal bijdragen tot de Euraziatische handels- en vervoersverbindingen die de regionale economieën met een nominaal bbp van 1,1 biljoen dollar omvatten.

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de multimodale vervoersinfrastructuur van het land, waaronder de zeehandelshaven van Baku aan de kust van de Kaspische Zee en de spoorlijn Bakoe-Tbilisi-Kars, die via Georgië van Azerbeidzjan naar Türkiye loopt, de Zangazur-corridor zal aanvullen.

Intussen zal de corridor naar verwachting een impuls geven aan de handelsbetrekkingen tussen Türkiye en de vijf Centraal-Aziatische landen – Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan.

Aanbevolen artikelen

Facebook
Twitter
LinkedIn