Hikmat Hajiyev: Armeense inwoners van Karabach moeten de juiste aanvraag indienen om te worden geaccepteerd als Azerbeidzjaanse burgers

Vanuit juridisch oogpunt zijn Armeniërs, die in de regio Karabach geboren zijn, Azerbeidzjaanse burgers, vertelde Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan, hoofd van de afdeling Buitenlandse Beleidszaken van de presidentiële administratie, aan TRT World, volgens Report.az.

“Maar tijdens de Armeense bezetting van de regio Karabach volgde Erivan een beleid van annexatie en deelde illegaal paspoorten uit aan bijna alle Armeense inwoners van de regio,” zei Hikmat Hajiyev.

De Armeense inwoners van Karabach moeten een correcte aanvraag indienen om geaccepteerd te worden als Azerbeidzjaanse burgers, zei Hikmat Hajiyev, eraan toevoegend dat door het Azerbeidzjaanse staatsburgerschap te accepteren, zij ook de soevereiniteit en wetten van Baku erkennen.

Aan de andere kant zal Azerbeidzjan de taalkundige, culturele, religieuze en gemeentelijke rechten van de Armeniërs in Karabach waarborgen, aldus Hajiyev.

Hij merkte op dat Azerbeidzjan partij is bij verschillende internationale verdragen, waaronder het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden (FCNM) van de Raad van Europa.

“In het kader van dergelijke verdragen zijn wij bereid om de individuele rechten van Armeense inwoners van de regio Karabach te waarborgen,” zei Hajiyev.